Over ons

Wat is kPNI?

De k-PNI of klinische psycho-neuro-immunologie is een sterk groeiende wetenschap die via zachte, natuurlijke, maar wetenschappelijk onderbouwde interventies op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten of ziekte… want daar ligt de oplossing.

Het symptoom is nooit het échte probleem

De k-PNI wordt ook wel omschreven als de wetenschap van de film, omdat het in de zoektocht naar de echte oorzaak van jouw klachten steeds jouw levensfilm terugspoelt. Zo zien we dat een vergeten probleem uit het verleden (bijvoorbeeld een virale of bacteriële belasting, onopgeloste stress, een trauma) vaak de start was voor het ontstaan van jouw klachten. En net dit gaan we samen met jou uitzoeken, om zo de wortel van het probleem aan te pakken… en niet enkel het symptoom.

Verwacht het onverwachte

Er bestaat geen standaard behandeling; het is altijd anders. Waar traditionele therapeuten de klacht behandelen, doen wij het andersom: we behandelen wie jìj bent, met jouw klacht. De klinische psycho-neuro-immunologie zal je nieuwe inzichten aanreiken om terug controle te krijgen over jouw leven en jouw gezondheid. Een kleine verandering in lifestyle, voeding, beweging maakt vaak een groot verschil…. Zou bijvoorbeeld 5 keer per dag eten dan toch iets te maken hebben met chronische lage rugpijn en een burn-out?

Elk probleem is gedoemd om opgelost te worden

Vele aandoeningen zijn oplosbaar, daar gaan we als k-PNI-therapeut van uit. We stellen ons steeds de vraag: “waarom zou iets niet meer op te lossen zijn?”. In het menselijk lichaam is er continu interactie aan de gang tussen het immuunsysteem, het zenuwstelsel, het hormonaal systeem, de psyche, etc. Deze interacties zijn werkingsmechanismen die het lichaam gebruikt als overlevingsstrategie bij een onopgeloste wonde. Net deze verstoorde werkingsmechanismen brengen we in kaart: laaggradige ontsteking, insulineresistentie, cortisolresistentie. Want, als deze werkingsmechanismen niet tijdig uitgezet worden, kan dit leiden tot chronische ziektes zoals CVS, burn-out, hernia’s, auto immuunziektes, depressies, en vele andere aandoeningen.

Deep learning als therapie

‘Deep learning’ is binnen de k-PNI een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wanneer je niet weet hoe het komt dat je hebt wat je hebt, is het moeilijk om het op te lossen. En dus leggen we je het uit tot je het begrijpt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanreiken van kennis en inzicht direct rust geeft aan ons immuunsysteem, de stressassen en de hersenen. Het exact begrijpen van je klacht en de wetenschappelijke onderbouwing over hoe we het gaan oplossen, is een eerste belangrijke stap in jouw nieuwe k-PNI leven.

Harde feiten, zachte aanpak

De k-PNI is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ondersteund door duizenden wetenschappelijke artikels en onderzoek door toonaangevende instituten en universiteiten. De wetenschap is dus ‘hard’ onderbouwd maar de therapie bestaat uit zachte (geen operatieve) interventies. We gebruiken hierbij lifestyle- en bioritme aanpassingen, voeding in al zijn vormen, bewegingscoaching, sociale interventies en eventueel kruiden en voedingssupplementen om ons natuurlijk genezingsproces weer optimaal te laten functioneren. Hierbij kijken wij bijvoorbeeld niet enkel naar de soort voeding maar ook naar voedingsfrequentie, tijdstip van voedingsinnames, vastenperiodes en bewegingsmomenten in relatie tot voeding.

Thomas D’havé is co-founder van kPNIBelgium. Hij heeft een achtergrond als osteopaat, maar heeft sinds dag 1 – meer dan 20 jaar geleden – kinesiologie toegevoegd aan zijn manueel bewegingsonderzoek. Voor hem is het met voorsprong de meest waardevolle tool in de praktijk om de primaire oorzaak te zoeken en hypotheses te bevestigen of te ontkrachten. Zijn werk als consultant in de topsport bij clubs als Ajax, West Ham United en de Rode Duivels hebben hem gedwongen om steeds efficiënter te worden in diagnostiek en interventie. Onder de vleugels van mentor dr. Shafer leerde hij de kneepjes van het vak. Thomas gaf meer dan 10 jaar les aan de International Academy of Osteopathy. Als leading expert vertaalt hij in zijn dagelijkse praktijk de allernieuwste wetenschappelijke inzichten naar de kunst van het spiertesten om zo hun vermoedens te staven. Het is Thomas’ passie om zijn oneindige kennis uit de klinische psychoneuroimmunologie te integreren in de kunst van de toegepaste kinesiologie.

Vincent Oplinus is kinesitherapeut, orthomoleculair therapeut en kPNI-therapeut. Voor hem is Applied Kinesiology of Toegepaste kinesiologie dé missing link om de theoretische kennis vanuit de klinische psychoneuroimmunologie te vertalen naar de praktijk door met gerichte functionele tests op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Vincent gaf ondertussen al verschillende skills trainings.

Menno Dekker is mede-oprichter van Metabool Gezond en al meer dan 30 jaar werkzaam in de gezondheidszorg en heeft vermoedelijk meer dan 100.000 behandelingen gedaan. Hij is begonnen als fysiotherapeut, heeft osteopathie gestudeerd, gevolgd door de opleiding tot orthomoleculair therapeut volgens de kPNI. Na als Master in de kPNI te zijn afgestudeerd, werkt Menno in zijn praktijk in Beuningen en als docent.